miércoles, 3 de junio de 2009

Guerra dels Matiners

Avui toca classe de català, aprofito que estic a casa de l'Elvira per fer-la, per què així em pot corregir. Aquesta entrada serà sobre la Guerra dels matiners, ja havia fet una entrada d'aquest conflicte l 'altre blog, però molt resumida. Així que he pensat que la podia completar en català, que quedarà mes bé. Espero que us agradi.

La "Guerra dels Matiners" es el nom de la Segona Guerra Carlina, que va tenir de principal escenari Catalunya, va començar a finals de 1846 quan Isabel II es va casar amb Francesc d'Assís de Borbó, en comptes de casar-se amb Carles Lluis de Borbó i de Bragança comte de Montemolín (com van planejar Jaume Balmes i Antoni Aparici per posar fi a la discòrdia civil).

La guerra va començar l 'estiu del 1846, quan Benet Tristany es va alçar a Solsona, amb uns 300 homes. I d'allà es va escampar la revolta per tot Catalunya, també hi va haver revoltes a Extremadura i a Castella, però sense èxit. En el bàndol montemolinista (nom que se'ls hi va posar per que Carles Lluis de Borbó era comte de Montemolín) hi havien els progressistes i els republicans, que m'imagino veien més possibilitats de progrés en aquest bàndol.

A partir de l'Agost del 1846 l'exèrcit governamental comptaba amb 42.000 homes, mentres que els montemolinistes comptaven amb menys de 2.000 homes. A la fi de la guerra el govern arribà a disposar de 70.000 homes, i els montemolinistes uns 5.000.

La guerra va acabar l 'any 1849, amb la derrota dels montemolinistes i l'exili de uns quants. La pau va durar fins 1872 quan va esclatar la tercera guerra carlina, però això és un altra història.

2 comentarios:

Carmen Ibarlucea dijo...

Vaya... yo creo que esta muy bien, pero claro... yo no hablo/escribo catalán ¿que ha dicho la profesora?

Àfrica dijo...

Hola Emmanuel! He arribat aquí seguint l'enllaç de la Ipe. M'he quedat impressionada amb aquesta entrada. Moltíssimes felicitats! Per la llengua i per la passió per la història!
Fins aviat!